LOET VAN DER LEE QUINTET - RODE HERT SESSIONS

Trompettist Loet van der Lee (Bakkum 1968) is al 30 jaar actief in de jazz, niet alleen als muzikant maar ook als componist, docent en organisator. Vanaf 1996 maakte hij met zijn quartet/quintet, de Holland Big Band en Descarga Amaterdam 11 cd’s en schreef hij een serie studieboeken over trompet spelen. Maar sinds 2013 was het stil qua cd releases, dit nieuwe dubbel album is daarom zeer welkom, het werd eind 2019 opgenomen, net voor de corona pandemie. Met de Holland Big Band speelt Loet maandelijks in Café Toombler in Amsterdam afwisselend met de New Generation Big Band onder de naam “Super Sundays Live“ met gemiddeld zo’n 100 bezoekers.

Het quintet bestaat sinds 1994 met wisselende bezettingen, in 2018/19 ontstond de nieuwste samenstelling, die Loet grotendeels leerde kennen in jazzcafés in Amsterdam. Allemaal jonge net afgestudeerde gedreven jazzmuzikanten: Gideon Tazelaar ( 20) op tenorsaxofoon, Cas Jiskoot (20) op contrabas en Tim Hennekes (21) op drums. Het gezelschap werd compleet met een nieuwe ster aan het jazz firmament pianist Sebastian van Bavel (28) en niet te vergeten leider Loet van der Lee op trompet en flugelhorn. Na enkele keren succesvol te hebben opgetreden gingen ze in de laatste week van 2019 de studio in aangevuld met als gasten Will Jasper (altsax en dwarsfluit) en Allard Gosens (gitaar). Zoals de titel al aangeeft vonden de opnames plaats in de Rode Hert Studio, gelegen in het pittoreske Roderwolde in de kop van Drenthe, drie dagen en nachten nam het in beslag en het intensieve samenzijn vormde de inspiratie voor uitermate geslaagde opnames.

Voor deze gelegenheid schreef Loet enkele nieuwe composities zoals “Blues Lee” en “Freelancer”, het eerste is een echte swinger met een verbazingwekkend volwassen solo van “jonkie” Gideon Tazelaar. “Freelancer” heeft een catchy melodie die zich onmiddellijk in je hoofd nestelt en van Bavel die laat horen waarom hij zo’n talent is. Er staat ook een wat oudere compositie van Loet op het dubbelalbum, de opener “Secret Garden” met bijdragen van Will Jasper en Allard Gosens. “Vista” is een compositie van de beroemde Amerikaanse trompettist Tom Harrel, hier met een arrangement van Will Jasper. “The Nearness of You” (Hoagy Carmichael) , “Alone Together” (Arthur Schwarz) , en “Imagination” (Jimmy Van Heusen) zijn allemaal klassiekers uit het American Songbook. Datzelfde kan gezegd worden over “Secret Love”(Sammy Fain & Paul Webster) bekend geworden door Doris Day in de musicalfilm Calamity Jane uit 1953 en veel later een hit voor Billy Stewart. Loet en zijn kornuiten lopen gelukkig met een grote boog om de fondantversie van mevrouw Day heen mede dankzij het arrangement van hem. Alle klassiekers zijn voorzien van nieuwe arrangementen, hetzij van Loet of van Kurt Weiss waardoor ze fris van de lever klinken.

Bijzonder geslaagd vind ik de uitvoering van “Al Leu Cha”, pure bebop geschreven door Charlie Parker in 1948. Een razend tempo en een spannende “vier om vier”, het gaat het quintet moeiteloos af. Cd I sluit af met een wonderschone uitvoering van het vooral door Miles Davis beroemd geworden “Concerto de Aranjuez” van Joaquin Rodrigo, hier met een arrangement van Vincent Veneman. Het getuigt van moed om deze compositie op te nemen, maar het resultaat mag er meer dan zijn, ik kreeg er kippenvel van, prachtig samenspel van trompet en saxofoon en subtiel gitaarspel, 14 minuten genieten ! Van Duke Ellington zijn er twee stukken opgenomen “What am I here for” en het bekende “In a sentimental mood” in twee versies, ik moet bij het nummer altijd denken aan het tv programma waarin Simon Carmiggelt een van zijn kronkels voorlas, het nummer was de begintune. “Epische muziek” noemde Carmiggelt het en dat geldt zeker voor de versies die Loet en zijn lieden hier presenteert, vooral de alternate take op CD 2 is een juweeltje van vertelkunst, pfff wat kan die jongen blazen, etherisch mooi als een Chet Baker in zijn topjaren. “Recordame” van Joe Henderson en “Soy Califa” van mijn held Dexter Gordon krijgen ook uitstekende uitvoeringen, kortom een voor iedereen aan te bevelen album.

Jan van Leersum.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Jazzshop Rec.
Distr. : Jazzshop Rec./Van der Lee Music

video